Stadsutvecklingsområdet Älvsjö-Örby står inför omfattande förändringar. Området, som är en viktig bytespunkt för tåg och bussar samt kommande tunnelbana och spårväg, har potential att utvecklas till en livfull blandstad med tusentals nya bostäder, arbetsplatser och allmänna platser.
Ny strukturplan undersöker genomförbarheten
Sedan 2014 har området studerats i omgångar av Stockholms stad och andra intressenter.
Arbetet återupptogs 2022 med ett internt förarbete som syftade till att utreda stora knäckfrågor och ta fram ett förslag till strukturplan. Målet är att skapa en hållbar stadsdel med fokus på både tekniska och ekonomiska aspekter, baserat på dialoger med boende, besökare och näringsidkare.
Utmaningar och möjligheter
Området står inför flera utmaningar, bland annat sin geografiska läge som gammal sjöbotten och dess omgivning av trafikleder och järnvägsspår. För att hantera dagvatten och framtida skyfall planeras fria ytor för torg, parker, idrott och skolgårdar. Programmet syftar till att överbrygga områdets barriärer och skapa en sammanhängande stadsdel som är trygg och livfull.
Planerade bostäder och arbetsplatser i Älvsjö
Totalt planeras minst 7 000 nya bostäder och cirka 15 000 arbetsplatser i området. Bostäderna kommer att vara en blandning av olika typer för att skapa en diversifierad och attraktiv boendemiljö. Dessutom planeras det för idrottsfunktioner, handel, kultur, service, skolor och förskolor. Visionen är att skapa en regional och lokal målpunkt med ett stort antal bostäder, arbetsplatser och service, vilket möjliggör en attraktiv blandstad.
Områdets avgränsningar och struktur
Stadsutvecklingsområdet avgränsas av västra stambanan i nordväst, Nynäsbanan i sydväst, och Örby villastad mot Högdalen och Hagsätra i söder. Området innehåller idrottsytor i väster, grönytor i söder och vid Sjöängen i öster. Centrala delar inkluderar Älvsjö gård, Stockholmsmässan samt övriga byggnader. Stockholmsmässan kommer att rivas för att ge plats åt nya bostäder och arbetsplatser, men kommer att vara i bruk minst fram till årsskiftet 2028/2029.
Tidsplan och framtida steg
En preliminär tidsplan har satts upp för utvecklingen av området. Arbetet startade officiellt den 26 januari 2024 med ett start-pm. Ett övergripande förslag kommer att presenteras under ett programsamråd första kvartalet 2025, och programmet förväntas godkännas fjärde kvartalet samma år. Därefter påbörjas arbetet med detaljplaner.
Dialog och medverkan
En tidig dialog genomfördes 2015 med boende och näringsidkare, och vidare dialoger planeras under programsamrådet 2025. Under hela processen kommer allmänna och privata intressen att vägas mot varandra för att säkerställa en hållbar utveckling.
För mer information och för att ta del av utredningar och handlingar, hänvisas intresserade till Stockholms stads Bygg- och plantjänst.
Lämna ett svar